home - aktuelno - saopštenje za javnost - foto galerija

Urbani kmetovi?

Povodom nagoveštaja ukidanja 1. februara kao Dana Grada počev od sledeće godine i uvođenjem mesne krsne slave, Inicijativa za rekonstrukciju kulture i društva - Dizalica smatra da je negiranje sopstvene istorije ujedno i negiranje samog sebe. 1. februar je datum kada je trudom i zalaganjem svojih građana Novi Sad dobio status slobodnog autonomnog grada, a stanovnici su postali slobodni građani i prestali da budu kmetovi. Uvođenjem mesne krsne slave ustanovljava se gruba podela na privilegovane i ostale, čime se gubi osnovni multikulturalni, ravnopravni i slobodni karakter grada, što u praksi znači da nisu svi građani Novog Sada religiozni vernici, da nisu svi vernici hrišćani, da nisu svi hrišćani pravoslavci i da nisu svi pravoslavci vernici Srpske Pravoslavne Crkve. U osnovi, u ovom predlogu otkriva se zloupotreba religioznih osećanja od strane primitivnog svetovnog nacionalizma.

S druge strane u medijskoj sferi se ponovo pojavljuje atmosfera podobnosti novinara i to upravo na novosadskom TV Apolo, javnom servisu, koji kao zajednička kuća građana Novog Sada ima odgovornost da uspostavlja demokratske standarde, razvija društveni dijalog, urbanu kulturu i kritičku svest bez obzira kojem političko-ideološkom spektru pripadala gradska nomenklatura. Značaj javnog medijskog servisa danas, u informisanju i obrazovanju društva tim je veći zato što je medijska sfera uveliko privatizovana i vodi se logikom interesa privatnog kapitala. Takođe ne treba da zaboravimo ni našu blisku prošlost i da je ratna katastrofa devedesetih počela upravo na TV ekranima.

 


BLAM I BEDA NOVOG SADA - KONTINUITET SRAMOTE (Beograd 1996. - Novi Sad 2004.)

Novi Sad sezonu jesen/zima dočekuje izrazitim retro stilom iz kolekcije1992- 1996.

Kao reakcija na rezultate poslednjih slobodnih demokratskih izbora održanih u Srbiji septembra/oktobra 2004. usledila je akcija stavljanja poveza na oči spomenicima istaknutih ličnosti iz naše kulturne istorije.

Prisećajući se akcije Beogradana iz 1996., koji su tokom trajanja građanskog protesta povezivali oči crnim trakama svojim bronzanim i kamenim velikanima na javnim gradskim površinama (da ne gledaju sramotu), ovoga puta je to potrebno učiniti u Novom Sadu i to belim trakama*.

Možda treba da prihvatimo da je demokratija samo izbor manje lošeg i ništa više od toga, pa kada ubuduće budemo odlučivali neka to bude manje bućkalom, a više mućkalom.

Dakle, nakon završene “osmogodišnje škole (1996-2004)” pokazalo se da imamo veliki broj ponavljača, kao i nikad do sada zabeležen broj neopravdanih časova. Znači ponovo prvi razred, sa retro-programom i novom-starom učiteljicom.

dzlc
*belo – boja nevinosti, jer u ovom slučaju niko drugi nije kriv do 021.

djura1.jpg
Đura Jakšić
 
dositej1.JPG
Dositej
 
jova1.JPG
J.J.Zmaj
 
matica.JPG
Matica Srpska
 
mika1.JPG
Mika Antić
 
milankovic1.JPG
Milanković
 
mileva2.JPG
Mileva

 


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST NEZAVISNOG DRUŠTVA NOVINARA VOJVODINE

Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije protestuje zbog činjenice da su još uvek na snazi krivične prijave i dosjei protiv novinara koje datiraju još iz vremena Miloševićevog režima.

Naime, novosadski novinar Vladimir Ješić najavio je da će tužiti nadležne organe, zbog krivične prijave koja je protiv njega podneta još u julu 2000. godine, a koja ni do dan-danas nije povučena niti je procesuirana.

Reč je o krivičnoj prijavi sa čuvenom i zloglasnom formulacijom 'zbog širenja lažnih vesti'. Ješić je tada dao iskaz pred istražnim sudijom, nakon čega više ni jednom nije bio pozvan na saslušanje, ali je krivična prijava ostala na snazi. Znači, niti je obustavljena, niti je procesuirana, zbog čega kolega Ješić trpi česte neprijatnosti prilikom rutinskih kontrola saobraćajne policije i prilikom prelaska državne granice.

NDNV apeluje na nadležne državne organe da, u cilju vraćanja poverenja građana u pravosuđe i policiju što pre ispitaju Ješićev slučaj, povuku sramnu krivičnu prijavu i na taj način garantuju novinaru i građaninu Ješiću njegova osnovna ljudska prava. Podsećamo javnost da je reč o istom onom novinaru koji je pretrpeo fizički napad od ministra u Vladi Srbije Velimira Ilića, tužio ga, a Ilić se pozvao na imunitet koji uživa zahvaljujući ministarskoj funkciji.

Novinari u ovoj državi ne uživaju nikakav imunitet, već su izloženi raznoraznim pretnjama i šikaniranjima, a kao što vidimo i dalje su na snazi 'dosjei' iz vremena Miloševićevog režima, za koje smo mislili da su davna i ružna prošlost. Nećemo i ne želimo da se pomirimo s tim.

Našem kolegi Ješiću NDNV će pružiti svaku vrstu pomoći, uključujući i besplatnu pravnu podršku našeg tima pravnika.

Predsednik NDNV                                                                                                                          
Novi Sad, 7. jula 2004.
Dinko Gruhonjić
[email protected]
DZLC - Saopštenje za javnost

Inicijativa za rekonstrukciju kulture i društva DIZALICA je asocijacija velikog broja organizacija, grupa i pojedinaca okupljenih sa ciljem da upozore na zabrinjavajuće pojave nacionalizma, klerikalizma, ksenofobije, populizma i fašizma u našem društvu.

Ovom prilikom DIZALICA podseća i reaguje na dva slučaja koji se pred očima javnosti odvijaju u poslednjih desetak dana a koji su deo sfere interesovanja i delovanja DIZALICE.

Izricanje kazne šestomesečnog zatvora (dve godine uslovno) za Ljiljanu Jokić Kaspar, spisateljku i kolumnistkinju Građanskog lista, povodom spornog kritičkog teksta u kojem se oštećeni prepoznao iako mu ime nije pomenuto i
određivanje pritvora dvojici članova Exit tima najvećeg muzičkog festivala u našoj zemlji, Dušana Kovačevića (predsednik udruženja EXIT) i Bojana Boškovića (generalni menadžer), te nemogućnost da se oni brane sa slobode, neposredno pred početak festivala i u finišu predsedničke kampanje otvaraju prostor za sumnju u postojanje isključivo pravnih motiva. Ova situacija alarmantno i nedvosmisleno upozorava na mogućnost ponovnog potezanja represivnog državnog aparata u dnevno-političke svrhe.

U tom smislu, DIZALICA najoštrije protestvuje protiv pritisaka na medije i organizacije koje se bave kulturnom produkcijom, protiv politike dvostrukih standarda, protiv nagoveštaja uticaja izvršne vlasti na sudsku.

DIZALICA se suprotstavlja masovnoj revitalizaciji retrogradnih ideja, revanšizma i međusobnih obračuna političkih moćnika koji se lome na leđima kritički osvešćenih građana. Strategija DIZALICE biće prst u oku anticivilizacijskim platformama koje nas i dalje, svakodnevno i sve više potiskuju na dno živog blata u koje smo gurnuti početkom devedesetih. DIZALICA će se suprotstaviti “stanju stvari”, stihijskim procesima za koje je odgovorna burazerska kulturna politika.

Pozivamo sugrađane i najširu javnost da nam se priključe u nastojanju da se pomenuti slučajevi rasvetle. Posebno naglašavamo da je reč o slučajevima koji predstavljaju direktan atak na slobodu medija i težnju da se u našoj sredini postave standardi kulturne politike i temelji za Industriju kulture.

DIZALICA će u narednih nekoliko nedelja, u saradnji sa profesionalnim organizacijama i pojedincima, sprovesti detaljno prikupljanje i istraživanje svih dostupnih informacija i činjenica vezanih za presudu Ljiljani Jokić Kaspar i sudske procese protiv dvojice organizatora EXIT festivala i o tome obavestiti javnost.


Pokretači inicijative za rekonstrukciju kulture i društva DIZALICA deluju dugi niz godina na polju kulture i medija koja treba da okupi i uključi širok krug organizacija, grupa i pojedinaca.
Pokretači su pored ostalih: urbaNS, Centar_kuda.org, Kino klub NS,Vojvođanka, udruženje Kulturanova, Kitchen & Good Wolf, festival Videomedeja, Centar za savremene izvođačke umetnosti, Asocijacija Apsolutno, Branislav Babić – Kebra, Zoran Pantelić, Dragan Matić, Relja Dražić, Jovan Milinov - Toba, Aleksandar Davić, Siniša Bokan, Branka Parlić, Slobodan Tišma, Čeda Drča, Silvija Dražić.home - aktuelno - saopštenje za javnost - foto galerija